Змінимо разом
   столицю на краще!

Майдан перетворять на болото?

Вівторок, 21 липня 2015, 13:46
Майдан перетворять на болото?

За інформацією ГО “Перспективи Києва”, на Майдані та Хрещатику хочуть замість бруківки насипати щебінь, а на Інститутській – вирити ями.

Такі зміни концепції центральних вулиць Києва, запропонували переможці Міжнародного відкритого конкурсу «Територія Гідності».

Першу премію в II номінації конкурсу та нагороду в розмірі € 10 тис. отримує проект колективу авторів з Італії (Andrea Matteini, Bianca Barducci, Elisabetta Gabrielli, Matia Biguzzi, Fabio Re). За ним вулицю Інститутську назавжди перекриють для транспорту і засадять деревами – канадськими кленами. Вони ростимуть у глибоких і довгастих (метрів 10 завдовжки) «вирізах» у бруківці, які символізують чи то рани землі, чи то місця поховання, з яких в образі дерев тягнеться вгору нова Україна. Саму бруківку пронизали «жили» з кортенівськой сталі, що своїм малюнком нагадують страти (кільця) деревини.

За уже презентованим проектом групи авторів з Тайваню (Alessandro Martinelli, Hanju Chen, Xinyu Zhao), що отримав першу премію, всі скульптурні об’єкти на Майдані знесуть, а місце асфальту та бруківки на ньому і на Хрещатику займе... гравій! Його привозитимуть один раз у рік з різних областей України, що, на думку авторів проекту, глибоко символічно.

Реконструкція Хрещатика і Майдану, покликана увічнити події Революції Гідності і жертву, принесену Небесною сотнею, парадоксально викликає протилежні емоції. По-перше, жодних меморіалів будувати не планують, а щебінь і дерева якось зовсім неочевидно вказують на події зими 2013–2014: стороння людина побачить у всьому цьому не місце пам’яті, а навпаки – гай забуття.

А по-друге, перетворення Майдану та Хрещатика в зарослі в майбутньому ускладнить проведення тут масових акцій і зробить їх безглуздими, знищивши візуальний масштаб цього місця.

Втім, не виключено, що тайванські автори взагалі не вельми добре зрозуміли, що тут сталося і що потрібно зобразити. Принаймні недбало перекладений текст, що супроводжує проект (журі його, мабуть, не спромоглося прочитати), наштовхує саме на такі підозри.

Як повідомлялось раніше, Інститутська стала пішохідною.

Нагадаємо, сьогодні ”Правий сектор” влаштовує на Майдані віче.

Джерело: “Cultprostir”.

Добавить комментарий

План діяльності

Гаджимурадов Руслан - голова правління громадської огранізації Перспективи Києва, голова партійної організації партії Удар голосіївського району Гаджимурадов
Руслан Ерзіманович Голова Правління

Завданнями громадської організації «Перспективи Києва» є:

  1. Створення умов для участі жителів Києва у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і Законів України.
  2. Лобіювання економічних інтересів із залучення інвестицій у столицю, зокрема, в капітальне будівництво...
Повний план діяльності
Автобазар
Пам'ятки по АТО

Новини Києва

20 березня 2024
Архів новин

Найактуальніша проблема Києва сьогодні?

Показати результати