Змінимо разом
   столицю на краще!

Декомунізація: куди звозитимуть Ленінів та пам’ятник Бендері у центрі міста

Понеділок, 21 вересня 2015, 07:00
Декомунізація: куди звозитимуть Ленінів та пам’ятник Бендері у центрі міста

За інформацією ГО “Перспективи Києва”, у мерії озвучено ще 60 вулиць, які планують перейменувати в рамках декомунізації. Так, у столиці може з’явитися вулиця Мусліма Магомаєва (зараз Бакинських комісарів), частина вулиці Леніна в Дарницькому районі може стати імені Назарія Яремчука, вулиця Мильчакова - Всеволода Нестайка, а вулиця Кірова в Деснянському районі - митрополита Володимира Сабодана.

Як сказав депутат Київради Олександр Вовченко, досі не виділено місце під «Парк історії окупації» - місце, куди повинні були звозити демонтовані серпи-молоти. «Вся символіка повинна була бути демонтована до 24 серпня. Але залишилося демонтувати ще близько 40 відсотків, - каже Вовченко. - Зірваний також і процес інвентаризації об’єктів. Ті, хто робив списки, деякі будинки включив помилково, а інші, які якраз і потрапляють під декомунізацію, просто не включили. Ось, скажімо, будинку на пр. Перемоги або арка КМДА. Одну арку зняли, а другу призабули. Півроку вже минуло, за цей час можна не тільки Київ декомунізувати». Єдине, що зараз йде повним ходом, як зазначив депутат, це - перейменування вулиць. «Близько 30 вулиць вже перейменували, а ще для 70 вулиць організовані громадські слухання. Думаю, що в середині листопада вони завершаться», - говорить Вовченко.

Як сказав голова департаменту благоустрою Дмитро Білоцерківець, все впирається в гроші. «Зараз символи демонтують балансоутримувачі будинків, але для цього потрібні спеціальні машини, паливо для них. Демонтаж йде зараз виключно на волонтерських засадах. Якщо депутати виділять гроші для цього процесу, справа піде значно швидше. Крім того, їм давно вже пора подумати про місце, де буде музей. Зараз департаменти зберігають це все на складах, які їм належать», - говорить він.

У Київраді вважають, що оптимальний варіант для музею - це ВДНГ. Там також готові приймати бюсти Леніна та інші атрибути радянського минулого.

Що з’явиться на місці знесеного ще в грудня 2013 року пам’ятника Леніну, поки не ясно. Як зазначають у департаменті містобудування та архітектури, зараз вони за допомогою експертів розглядають роботи, подані в рамках конкурсу на оновлення центру, що проходив близько півтора років. До речі, серед конкурсних робіт є пропозиції поставити там пам’ятник Степану Бандері, Івану Франку, Йосипу Бродському або скульптуру Пресвятої Богородиці.

Як повідомлялось раніше, у Києві знесуть Батьківщину-Мати та ще 145 пам’ятників.

Нагадаємо, запрацювала online-мапа Києва по декомунізації.

Джерело: “Вести”.

Добавить комментарий

План діяльності

Гаджимурадов Руслан - голова правління громадської огранізації Перспективи Києва, голова партійної організації партії Удар голосіївського району Гаджимурадов
Руслан Ерзіманович Голова Правління

Завданнями громадської організації «Перспективи Києва» є:

  1. Створення умов для участі жителів Києва у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і Законів України.
  2. Лобіювання економічних інтересів із залучення інвестицій у столицю, зокрема, в капітальне будівництво...
Повний план діяльності
Автобазар
Пам'ятки по АТО

Новини Києва

8 травня 2024
Архів новин

Найактуальніша проблема Києва сьогодні?

Показати результати