Змінимо разом
   столицю на краще!

З Днем Соборності України!

Четвер, 22 січня 2015, 09:34
З Днем Соборності України!

96 років тому, 22 січня 1919 р., у Києві на Софійській площі проголосили Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР). В державному календарі цей день відомий під назвою День Соборності України.

Об’єднанню Східної і Західної України передували складні історичні події, які особливо загострилися в 1917-1919 рр. 22 січня відоме ще однією важливою подією: роком раніше (1918) у Києві було проголошено IV Універсал Центральної Ради, відповідно до якого Українська Народна Республіка визнавалася самостійною та незалежною державою. Незалежність ЗУНР проголосили у листопаді того ж року.

Хоча Акт злуки українських земель був більше декларативним, сама ідея, як і тяжіння до незалежності збереглися. Впродовж радянських часів студенти влаштовували поодинокі акції 22 січня із українською символікою. Цей день відкрив друге дихання у 1990 р., коли люди, взявшись за руки, створили живий ланцюг із Києва до Львова.

У Києві щороку проходить символічне єднання обох берегів Дніпра таким же живим ланцюгом. Щороку сотні киян і гостей столиці підтримують єдність держави та висловлюють свою шану таким чином.

Акт злуки, як багатомільйонний вияв само ідентифікації народу став справжнім символом єдності українців. Незважаючи на приналежність до різних етнічних груп, релігійних громад та політичних поглядів, український народ завжди прагнув жити у єдиній процвітаючій соборній Україні.

У далекому 1919 р. представник Директорії Федір Швець сказав: «Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України – Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна – в одну Велику Україну… Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу».

Бажаю усім нам миру, злагоди, наснаги та віри у майбутнє єдиної, неподільної та соборної України!

Добавить комментарий

План діяльності

Гаджимурадов Руслан - голова правління громадської огранізації Перспективи Києва, голова партійної організації партії Удар голосіївського району Гаджимурадов
Руслан Ерзіманович Голова Правління

Завданнями громадської організації «Перспективи Києва» є:

  1. Створення умов для участі жителів Києва у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і Законів України.
  2. Лобіювання економічних інтересів із залучення інвестицій у столицю, зокрема, в капітальне будівництво...
Повний план діяльності
Автобазар
Пам'ятки по АТО

Новини Києва

16 квітня 2024
Архів новин

Найактуальніша проблема Києва сьогодні?

Показати результати