Змінимо разом
   столицю на краще!

У пошуках чистої води. Форс-мажор: водою з-під крана отруїлися 64 киянина

Середа, 14 січня 2015, 13:19
У пошуках чистої води. Форс-мажор: водою з-під крана отруїлися 64 киянина

Більшість киян п’ють воду з-під крана: сиру, кип’ячену, відстояну або навіть пропущену крізь фільтри. Та жоден фільтр не врятує від кишкової інфекції, якщо така є у воді.

На вихідних 64 киянина мікрорайону Бортничі звернулися до лікарні із гострими кишковими інфекціями. За попередніми даними, причиною масової госпіталізації могла стати вода. Припущення базується на скаргах мешканців мікрорайону на поганий стан води в різдвяно-новорічний період.

Як повідомила нам Вікторія Яковлєва, радник голови правління «Київводоканалу» з інформаційної політики, «Київводоканал» щодня робить 1000 аналізів води по всьому місту. Мікрорайон Бортничі не є винятком. Щоб з’ясувати, чи є у воді інфекція, потрібно провести аналізи, що тривають 3 доби. Окрім того, пані Яковлєва зазначила, що велика кількість дітей (більше півсотні), що захворіли, є причиною для проведення аналізів інших продуктів.

У відповідь на наш запит, представники АТ «Київводоканал» повідомили, населення мікрорайону забезпечується водою від комунального локального водопроводу Верхніх Бортнич. Тобто, вода подається із артезіанських свердловин. На офіційному сайті «Київводоканалу» експерти свідчать про те, що ця система є застарілою, а вода, що подається, не проходить знезараження.

Санепідемслужба м. Києва, зазначає, що відповідно до результатів перевірки води, з 12.01.2015р. призупинено роботу ДНЗ № 790 (вул. Леніна, 20), ДНЗ № 792 (вул.Леніна, 49), які розташовані у мікрорайоні Бортничі. Відповідно до наказів районного управління освіти Дарницького району м.Києва діти вказаних закладів переведені до ДНЗ № 779 (вул.Тростянецька, 7-б) та до ДНЗ № 805 (вул.Славгородська, 12).

«Київводоканал» проводить дезінфекцію водопровідної мережі збільшеною кількістю хлору, саме тому воду з-під крана не можна вживати в їжу, готувати на ній та навіть митися.

Щодо забезпечення питною водою головний санітарний лікар м. Києва Олег Рубан в офіційній відповіді на запит зазначив: мікрорайон Бортничі забезпечений привозною питною водою
цілодобово у кількості 3 спеціалізованих машин. Під час прес-конференції пан Рубан зазначив, що АТ «Київводоканал» відшкодує збитки мешканцям, що потрапили до лікарні через недоброякісно надану послугу постачання питної води.

Причиною зараження питної води кишковою інфекцією, за словами Вікторії Яковлєвої, є вигрібні ями приватного сектору, які ніхто не контролює та не перевіряє відповідність їхнього влаштування. За останні тижні на станції аерації «Бортничі» на аварій, ні проривів не було – це показала б автоматика та відповідна техніка. Оскільки проходить промивка мереж, «Київводоканал» звертається до мешканців із проханням спускати воду із кранів – тільки тоді процес дасть результати. Представники підприємства запевняють, що вода, випущена з кранів у цей період, не обліковуватиметься.

Експерт у «водних» питаннях, кандидат фізико-математичних наук Валерій Грищук спеціально для ГО «Перспективи Києва» прокоментував цю ситуацію:

- Питна вода нерозривно пов’язана зі стічними водами. Те, що твориться з водопровідною та каналізаційною системами у Києві, - це безлад. Вони діряві. Якщо є дірка в одній системі, то уже існує ймовірність підчепити інфекційну хворобу. Перш, ніж готувати питну воду, потрібно знезаражувати стічні води – і каналізацію, і вигрібні ями, і навіть смітники. Тим більше, туберкульозні клініки,
незважаючи на існуючий закон, не знезаражують відходи. І ця вся гидота – туберкульозна паличка, кишкова паличка, інші збудники захворювань - течуть по трубах і можуть заразити
будь-кого з нас. Гіпохлорид не врятує від цього. Потрібно обговорювати нові технології, шукати інші методи і врешті решт щось робити. Є досвід Європи, де займають в першу чергу не підготовкою питної води, а знезараженням стічної.

Насправді за подібне недбальство – чи то зі сторони «Київводоканалу», чи то зі сторони ЖЕКів та влади, які вчасно не повідомили про скарги мешканців, – потрібно нести відповідальність. Під загрозу потрапили життя та здоров’я 64 киян,з яких більше півсотні дітей. Чи можуть кияни інших районів бути впевненими, що завтра вони не потраплять до лікарні з аналогічними проблемами?
Ці питання залишаються відкритими.

Наразі для з’ясування точних причин та джерела інфекції задіяно ДП «Українська геологічна компанія», яке проводитиме перші дослідження 17 та 18 січня. ГО «Перспективи Києва» слідкуватиме за перебігом ситуації.

Альона Романюк

Добавить комментарий

План діяльності

Гаджимурадов Руслан - голова правління громадської огранізації Перспективи Києва, голова партійної організації партії Удар голосіївського району Гаджимурадов
Руслан Ерзіманович Голова Правління

Завданнями громадської організації «Перспективи Києва» є:

  1. Створення умов для участі жителів Києва у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і Законів України.
  2. Лобіювання економічних інтересів із залучення інвестицій у столицю, зокрема, в капітальне будівництво...
Повний план діяльності
Автобазар
Пам'ятки по АТО

Новини Києва

18 квітня 2024
Архів новин

Найактуальніша проблема Києва сьогодні?

Показати результати