Змінимо разом
   столицю на краще!

ТОП-10 найкращих стартапів для Києва

Четвер, 14 травня 2015, 10:45
ТОП-10 найкращих стартапів для Києва

За інформацією ГО “Перспективи Києва”, 12 травня у столиці визначили 10 найкращих стартапів для міста “Best Urban Social Startup”. Згідно з умовами конкурсу, професійне журі (відомі архітектори, IT-спеціалісти, урбаністи, громадські діячі) обрало десятку фіналістів, які предствлять свої проекти 31 травня на фестивалі “PRO місто”. Переможець отримає від спонсорів 200 000 гривень на реалізацію своєї ідеї. Представляємо топ-10 проектів фіналістів, кожен з яких гідний головного призу.

1. Спільне картографування

Кожен мешканець Києва – найкращий знавець особливостей свого місця у столичному урбан-просторі. Саме мешканці можуть визначити ті унікальні близькі місця, де вони люблять проводити час та відчувають себе щасливими, та своєрідні приховані “скарби” міста, які є емоційно близькими. Саме ці території ми називаємо позитивними міськими просторами. Базу таких територій прагне зібрати та поширити ініціатива “Cпільне картографування позитивних міських просторів Києва”. До процесу збору інформації може долучитися кожен охочий, додавши на карту місця через спеціально розроблений мобільний додаток або безпосередньо на веб-сайті. Такими місцями можуть бути, наприклад: алеї, дахи, площі, парки, узбережжя річок або занедбані території. Кожен зможе використовувати карту для дослідження міста. Зібравши достатньо інформації про позитивні міськи простори, ми допоможемо іншим розширити межі власного сприйняття міста, а згодом долучити і їх до творення. Озброєні такими знаннями про простір свого міста, мешканці можуть стати активними учасниками у розвитку свого міста.

2. ЕкоМапа

ЕкоМапа - це безкоштовний мобільний додаток, який визначає ваше місцезнаходження і вказує найближчий пункт прийому батарейок, люмінісцентних ламп і термометрів та вторинної сировини (склобою, пластикових пляшок, макулатури тощо). Користувачі ЕкоМапи можуть також додавати нові точки прийому вторсировини, створюючи таким чином глобальну мапу. Прототип додатку можна переглянути за наступним посиланням: тиснути ТУТ. ЕкоМапа спрощує перший крок до сортування сміття і допомагає розвитку дбайливого ставлення до навколишнього середовища.

3. connecTABLE

connecTABLE - це створення умов, що сприятимуть комунікації та соціалізації мешканців Києва. Звертаючись до традиційної культури розмови, спільного обіду та родинної атмосфери, ми уявили собі довгий стіл як символічне місце для спілкування. Стіл, наповнений різноманітними ігровими та освітніми активностями, надасть мешканцям привід для спілкування. Так як це не просто спонтанне свято вихідного дня, а й комплексна робота над кожним двором, підготовка фестивалю проходитиме в кілька етапів таких, як: - соціально-просторове дослідження двору;
- проведення кілька майстер-класів та заходів для виявлення ініціативної групи мешканців;
- розробка програми фестивалю спільно з жителями двору.

Програма фестивалю буде змінюватися в залежності від потреб двору і його жителів. Розпочавши з малого – ініціативи сусідства, ми апелюємо до самостійності, відповідальності та боремося з пасивністю. Ми сподіваємося, що з часом подібні соціальні проекти внесуть відчутний внесок в зміну структури муніципальних та міських програм та існуючої ситуації управління та економіки міста.

4. Карта міста безпечного для дітей

Одним із індикаторів комфортного міста є наявність великої кількості людей, які проводять свій вільний час в громадському просторі, а особливо знаходження в ньому дітей та людей похилого віку. Діти є однією з незахищених категорій населення і для них місто, представляє велику небезпеку. Основними небезпечними місцями та факторами у міському просторі є: вулиці і автомобілі, будівельні майданчики і пустирі, сміття, бродячі собаки, дитячі майданчики в невідповідному стані і т.д. Зробити місто безпечним і комфортним – основна задача цієї програми.

5. YourTree - посади власне дерево

Ідея проекту Yourtree полягає у створені веб-сайту та мобільного застосування, які б дозволяли будь кому з киян сфотографувати та розмістити на інтерактивній мапі місця де мали б рости дерева, а іншим громадянам - киянам, гостям міста та просто меценатам профінансувати посадку дерев у цих місцях. Метою проекту є не просто озеленення міста за рахунок краудфандинга, а створення нового бренду Києва, як міста, що прагне стати найзеленішим, накомфортнішим та найгостиннішим у світі.Ми хочемо дати змогу тим, хто хоче змінити місто зробити це. Багато хто хотів би висадити дерево, та не знає де придбати саджанці, як їх саджати, а подекуди просто не має на це часу. За допомогою нашого проекту такі люди зможуть отримати власне “іменне” дерево висаджене в улюбленому місті. Благодійник отримає позначку на карті з точними координатами власного дерева, сертифікат з подякою від мешканців міста та табличку поряд з деревом, що розповість завдяки кому воно з’явилось.

6. Мистецька інтервенція в урбаністичний простір міста

Cтворення мистецьких об’єктів, що виходять за межі призначеного для них простору та cтимулювання публічної дискусії довкола форм існування сучасного мистецтва в урбаністичному просторі депресивних районів міста Києва. Підтримка участі громадян у ревіталізації й модернізації міського простору; залучення громадських і культурних ініціатив до процесів планування та розвитку міста шляхом вплітання сучасного мистецтва в урбаністичний ландшафт, які поступово перетворять депресивні райони міста на музей соціального та територіального мистецтва. Створення нового туристичного маршруту для пішоходного та велосипедного туризму.

7. ОЦІУМ-бібліотека. Мережа публічних просторів

Якісний публічний простір сприяє розвитку пулічної культури, що ініціює громадську активність , яка і є запорукаю успішного щасливого міста, країни.Трансформація бібліотеки у вільний, загальнодоступний, культурний, демократичний простір, а системи бібліотек - в єдину мережу таких просторів, що рівномірно розташовані у місті. Бібліотеки - єдина досі збережена інфраструктура радянської системи дозвіллля, що наразі є відірваною від міського контексту. Стартап спрямований на трансформацію мережі, її зв’язок з контекстом Києва та створенню сприятливих умов для дозвілля, формування та єднання спільноти мешканців району чи прилеглої території на основі якісного культурного публічного простору.

8. HappyNeighbour

Проект дає змогу на інтерактивній мапі здійснювати пошук однодумців на вузькій території (двір, вулиця, квартал, район, місто) та згуртовуватися для вірішення спільних локальних проблем: прибирання території, ремонт під’їзду, реконструкція дитячого майданчику, демонтаж МАФів, тощо.

9. Слухняні Вуличні Ліхтарі

Ідея “слухняних вуличних ліхтарів” не просто дозволить економити кожного дня величезну кількість електроенергії, але й перетворить вечірні прогулянки киян і туристів нашого міста на справжній атракціон! Будь-який житель Києва, який користується смартфоном, матиме змогу “замовити” собі світло - створити навколо себе освітлення бажаного кольору та яскравості, що супроводжуватиме його по всьому парку, плавно перетікаючи від одного ліхтарика до іншого. Під час зустрічі відвідувачів їхні кольори зливатимуться в один, утворюючи новий колір. Під час проведення концертів ліхтарі зможуть синхронно змінювати колір залежно від спектру звуку (музики).

10. Empty Place

Короткочасна оренда приміщень - це взаємовигідне співробітництво власника та креативних проектів! Саме для цього створено інформаційний ресурс Empty Place. Ресурс, який допомагає налагоджувати зв’язки між власниками порожніх приміщень та молодими підприємцями, стартаперами, художниками та культурними організаціями, які шукають місце для роботи, виставок, репетицій. Однією з головних особливостей проекту Empty Place є тимчасове використання вільного простору, у той час поки власник шукає постійного орендаря чи покупця. Це допомагає йому економити кошти на утримання приміщення та залучати додаткову увагу до об’єкту. В свою чергу ми розраховуємо на лояльні умови використання приміщення для проектів, тому що вони залишать простір за першої ж потреби.

Добавить комментарий

План діяльності

Гаджимурадов Руслан - голова правління громадської огранізації Перспективи Києва, голова партійної організації партії Удар голосіївського району Гаджимурадов
Руслан Ерзіманович Голова Правління

Завданнями громадської організації «Перспективи Києва» є:

  1. Створення умов для участі жителів Києва у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і Законів України.
  2. Лобіювання економічних інтересів із залучення інвестицій у столицю, зокрема, в капітальне будівництво...
Повний план діяльності
Автобазар
Пам'ятки по АТО

Новини Києва

10 квітня 2024
Архів новин

Найактуальніша проблема Києва сьогодні?

Показати результати