Змінимо разом
   столицю на краще!

Що робиться за фасадом ВДНГ?

Вівторок, 16 грудня 2014, 13:49
Що робиться за фасадом ВДНГ?

У радянські роки, коли панував в архітектурі сталінський ампір, тут виставлялися досягнення народного господарства УРСР. Пройшли десятиліття, Україна стала незалежною державою, от тільки похвалитися, на жаль, поки особливо нічим. Гігантські павільйони експоцентру пустують і руйнуються, кількість виставок скорочується, а територія комплексу поступово приходить в запустіння.

Якщо раніше на стендах рясніла тематична реклама про майбутні виставки, то зараз у фаворі барвисті банери з кафешками та шашличними. Варто відійти на сто кроків від фасадної алеї, як циклопічні споруди радянської епохи змінюються не менш масштабною розрухою. Важко повірити, що ще якихось 20-30 років тому тут була чиста і впорядкована територія. Сьогодні - це відмінні декорації для зйомок фільму з постапокаліптичним сюжетом.

За фінансування та належне функціонування національного комплексу «Експоцентр України» відповідає Державне управління справами, яке було створено у 2000 році «з метою зменшення управлінських витрат і скорочення апарату». За словами виконавчого директора ВДНГ, на даний момент у експоцентру серйозні проблеми з матеріальним забезпеченням. Загальна заборгованість комплексу перевищує 20 мільйонів гривень, багато співробітників недоотримають заробітну плату, частково арештовано майно, а держава фактично припинила фінансування.

Виживати доводиться задіяючи будь-які способи, в тому числі, надаючи оренду для хоч якихось постійних «клієнтів» - шашличних, пунктів велопрокату, атракціонів, розгорнутого стенда кінопанорами та інших розважальних закладів. Захід це сезонний, адже в зимовий період без опалення павільйонів особливо по експоцентру не погуляєш, та й протоплювати величезні приміщення немає сенсу - через кризу в країні на виставки сьогодні дефіцит, деякі клієнти навіть знімають свої заявки та заплановані заходи скасовуються. Основний головний біль для керівництва сьогодні - чим наповнити величезну територію комплексу, які досягнення українського господарства показувати?

Виявляється, шлях вирішення проблеми є - це перепрофілювання території комплексу в культурно-розважальний парк світового рівня. Кажуть, що добро дали з самого «верху» - Державного управління справами. Позбавлятися від пострадянського комплексу неповноцінності і розрухи збираються сучасними готелями, концерт-холами, атракціонами, майстернями для дорослих і навіть сафарі. Остаточний проект, як виглядатиме новий ВДНГ, поки не затверджений. На сайті експоцентру опублікована новина про старт конкурсу на кращий проект концепції розвитку комплексу. Підбиття підсумків та визначення переможців відбудеться в лютому наступного року, учасниками конкурсу можуть стати всі бажаючі, як фізичні, так і юридичні особи. Хочеться вірити, що проект включатиме в себе збереження існуючих пам’яток і органічно поєднає в собі історичну спадщину з інноваційними ідеями, щоб це не виглядало так безглуздо як зараз.

Крім того, існує небезпека, що під виглядом благоустрою території експоцентру будуть укладені непрозорі інвестиційні договори із забудовниками, які отримають свої земельні наділи, але як часто це буває в столиці, не будуть особливо поспішати із зведенням проектних будівель, і земля на невизначений термін перетворитися на малопривабливу для відвідувачів «площу під забудову» з будівельними парканами, вагончиками та руйнівними краєвидами.

Зараз разом з юристами керівництво «Експоцентру України» розробляє механізми залучення інвесторів. До весни буде запропонований варіант зміни законодавства для того, щоб приватні компанії змогли вкласти гроші в об’єкт. Прецеденти в якійсь мірі вже є. Так, фешенебельний ресторан «Прага» взяв в довгострокову оренду привабливий шматочок виставкового комплексу з лебединим озером, огородившись від решти території комплексу парканом.

Контрасти між упорядкованою зоною ресторану і сміттєвими звалищами поруч з павільйонами експоцентру очевидна! Якщо держава не в змозі забезпечити збереження і належний благоустрій території виставкового комплексу, може, дійсно, краще буде частково передати його в міцні господарські руки приватного капіталу?

Інфо-довідка «Експоцентр України»: Загальна площа - 286, 3 га
Закрита виставкова площа - 18 тис. кв. м.
Відкрита виставкова площа - 21 тис. кв. м.
Площа демонстраційних майданчиків, конкурних полів - 30 тис. кв. м.
Загальна кількість будівель — 180
Кількість історико-культурних пам’яток України - 20

Добавить комментарий

План діяльності

Гаджимурадов Руслан - голова правління громадської огранізації Перспективи Києва, голова партійної організації партії Удар голосіївського району Гаджимурадов
Руслан Ерзіманович Голова Правління

Завданнями громадської організації «Перспективи Києва» є:

  1. Створення умов для участі жителів Києва у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і Законів України.
  2. Лобіювання економічних інтересів із залучення інвестицій у столицю, зокрема, в капітальне будівництво...
Повний план діяльності
Автобазар
Пам'ятки по АТО

Новини Києва

11 квітня 2024
Архів новин

Найактуальніша проблема Києва сьогодні?

Показати результати