Змінимо разом
   столицю на краще!

Щедрий вечір, Добрий вечір або декілька слів про традиції 13 січня

Вівторок, 13 січня 2015, 15:02
Щедрий вечір, Добрий вечір або декілька слів про традиції 13 січня

13 січня – в переддень Старого Нового року - відзначають церковне свято преподобної Меланії (Маланки). В народі ці два свята об’єдналися та збагатилися цікавими традиціями.

Отож, сьогоднішній вечір називають Щедрим, оскільки як і на Святвечір, на столі повинно бути багато страв та обов’язково кутя. Кутя, відповідно до традицій, носить назву щедрої. Господині обов’язково готують млинці, вареники та випікають пироги – ними слід обдаровувати гостей.

В народі цей день дуже люблять діти та молодь, оскільки він характерний своїми щедрівками. Щедрувати ходять виключно дівчата. Ну… або переодягнені у дівчат хлопці. На відміну від колядок, щедрівки спрямовані на вшановування господарів на побажання їм щедрого року, багатого врожаю, слухняних діточок… У деяких регіонах ходять невеликими гуртами з театралізованими дійствами, де обов’язково є коза – символ достатку для родини.

До речі, для дати 13 січня характерним є збіг не лише сучасних та церковних традицій, але й язичницьких. Маланка ж ототожнюється з берегинями домашнього вогнища та багатства, покровительками дівчат. За народним повір’ям, на Святки – період з 6 до 18 січня – завіса між видимим та невидимим світом стирається. На Щедрий вечір дівчата випробовують долю та ворожать на майбутнє. Наприклад, ховаючи під подушку гребінця, примовляли: «суджений-ряжений, прийди розчеши мені коси». Або збираючись великим дівчачим гуртом, ліпили вареники, а в деякі замість традиційної начинки клали сіль, борошно, нитку, ґудзик, цукор, квасолю, перець, монетку. Вважалося, який вареник тобі попадеться – те й чекає наступного року: сіль – до важкого життя, борошно – до турбот, нитка – до дороги, ґудзик – до постійних обнов, цукор – до гарного життя, квасоля – до дітей, перець – до несподіванок та гострих вражень, а монетка – до прибутків.

Багатий цей вечір і прикметами: якщо на Меланки відлига, то чекайте теплого літа. Якщо ніч з 13 та 14 січня тиха та спокійна (без вітру, снігу та дощу), то слід очікувати щасливого та успішного року. Якщо ж іде сніг, то це знак багатого врожаю. Кажуть, що на Щедру вечерю за столом має зібратися парна кількість гостей – це означає, що у новому році не буде чвар та сварок. Якщо ж однієї людини не вистачає, достатньо поставити лишню тарілку на стіл – і лихо омене вас стороною.

Рано-вранці 14 січня традиційним є ще один обряд – віншування. Посівати ходять тільки хлопчики. За традицією, чим більше посівників прийде – тим багатшим буде рік. Пшениця та ячмінь, якими віншують оселі мають лежати цілий день, а ввечері їх змітали в невеличкий мішечок та зберігали біля входу в дім як оберіг від злих сил.

І наостанок, невеличке віншування до Старого Нового року:

Сію сію посіваю. З Новим роком Вас вітаю.

Хай завжди Вам щастя л’ється

Хай добро в сім’ї ведеться

Хай здоров’я з Вами буде

Хай Вас друзі не забудуть.

Маленький Ісусик не спить не дрімає

Своїми оченятами весь світ обнімає

І Вашу родину і Вашу хатину

І всю Україну!

Підготувала Альона Романюк

Добавить комментарий

План діяльності

Гаджимурадов Руслан - голова правління громадської огранізації Перспективи Києва, голова партійної організації партії Удар голосіївського району Гаджимурадов
Руслан Ерзіманович Голова Правління

Завданнями громадської організації «Перспективи Києва» є:

  1. Створення умов для участі жителів Києва у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і Законів України.
  2. Лобіювання економічних інтересів із залучення інвестицій у столицю, зокрема, в капітальне будівництво...
Повний план діяльності
Автобазар
Пам'ятки по АТО

Новини Києва

18 квітня 2024
Архів новин

Найактуальніша проблема Києва сьогодні?

Показати результати