Змінимо разом
   столицю на краще!

Алло, ми шукаємо управдомів!

Понеділок, 15 червня 2015, 14:22
Алло, ми шукаємо управдомів!

З 1 липня цього року у Києві та інших містах України розпочнеться велике “реаліті-шоу “Алло, ми шукаємо управдомів!”. Кожен громадянин-мешканець багатоповерхового будинку, так чи інакше прийме участь у цьому “шоу”. Громадська організація “Перспективи Києва” хоче порадити киянам, як вийти з нього переможцями.

Насамперед нагадаємо, що з 1 липня 2015 року набирає чинності Закон України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку”. Нещодавно ми вже піднімали злободенне питання для всіх столичних мешканців - кому належать багатоквартирні будинки у Києві? Наразі прийшов час чітко визначити, хто керує будинком?

За новим Законом, міська влада не має права призначати на свій розсуд виконавців послуг з обслуговування багатоквартирних будинків, якщо протягом року громада будинку створить ОСББ або найме управителя.

Варто зазначити, якщо протягом року мешканці будинку не приймуть рішення, тоді виконавчий комітет місцевої влади призначить управителя на конкурсній основі”. Ним цілком може виявитися колишня ЖЕКівська контора або недобросовісний Жилсервіс.



Отже, як вибрати управдома?


За новим законом, керуючим може бути фізична або юридична особа, у якої такого роду послуги, вказані у видах діяльності. Тому, побачивши, наприклад, що в сусідньому ОСББ працює чесний і розумний голова, можете запропонувати йому пост керуючого спільним господарством.

Як організувати сусідів і почати спільно управляти своїм будинком?

1. Скликати загальні збори. Якщо у вашому будинку немає ОСББ, ви можете вибрати управителя на загальних зборах. Враховуючи пасивність наших людей, початкове завдання здається складним. Та насправді це не так. Досить трьом співвласникам проявити ініціативу і скликати збори. За 10 днів до дати проведення зборів сповістити кожного співвласника під розпис або направити повідомлення рекомендованим листом на адресу квартири чи нежитлового приміщення, що належать співвласнику у багатоквартирному будинку. Крім того, потрібно розмістити повідомлення на видному місці при вході в кожен під’їзд. Не сповістивши кожного співвласника під розпис чи рекомендованим листом на адресу квартири чи нежитлового приміщення, що належить співвласнику у багатоквартирному будинку.

2. Проголосувати. Нововведення в Законі - це голосування квадратними метрами. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували власники квартир та нежитлових приміщень, площа яких перевищує 75% загальної площі будинку. А от рішення з питань, пов’язаних з вибором управителя або відмовою від його послуг, а також вибором уповноважених зборами співвласників спілкуватися з ним, приймається власниками 50% загальної площі будинку.

3. Підписати протокол зборів. Рішення, прийняте на зборах, оформляється протоколом. Якщо на зборах не набрали необхідну кількість голосів, проводиться письмове опитування протягом 15 календарних днів від дати проведення зборів. Якщо необхідна кількість голосів «за» так і не набрали, рішення вважається неприйнятим. Співвласники власноруч заповнюють листи опитування, які нумеруються, прошнуровуються і додаються до протоколу зборів.

4. Віднести протокол за потрібною адресою. Протокол зборів з питань визначення управителя та його відкликання, затвердження та зміни умов договору з управителем та обрання уповноваженої особи для взаємодії з управителем складайте (і підписуйте) як мінімум в 3 примірниках. Один з них піде управителю, інший - на збереження виконкому міськради, а третій залишиться у ініціативної групи. Виконком міськради повинен розмістити інформацію про рішення співвласників на своєму офіційному веб-сайті.

5. Сповістити про вирішення всіх співвласників. Не пізніше ніж через 10 днів після прийняття рішення його потрібно в письмовій формі під розпис видати кожному співвласнику. Якщо не всі мешканці йдуть на контакт, отказникам рішення можна направити на адресу квартири або іншого приміщення рекомендованим листом. Крім того, розмістіть рішення на видному місці при вході в кожен під’їзд. Рішення зборів обов’язково для всіх співвласників.

Як взаємодіяти з управителем?

1. Підписати договір від імені будинку. Договір з управителем підписує співвласник, уповноважений на це рішенням зборів співвласників на умовах, затверджених зборами. В даному випадку меншість підкоряється більшості. І ті, хто за цього управителя не голосували, не можуть відмовитися від його послуг.

2. Отримати свій екземпляр договору. Управитель протягом місяця після укладення з ним договору зобов’язаний надати або направити рекомендованим листом кожному співвласнику примірник договору, завірений підписом і печаткою управителя. Договір укладається на один рік.

3. Контролювати доходи і витрати. Управитель зобов’язаний відкрити окремий рахунок на кожен будинок у його обслуговуванні, що дозволить контролювати як надходження платежів, так і їх використання. На сьогодні ця норма прописана в Правилах управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, затверджених Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 02.02.2009г. № 13 і Типовому договорі про надання послуг з управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, затвердженому Постановою КМУ від 20.05.2009гю № 484.

4. Попрощатися з недбайливим керуючим. Типовий договір надає можливість розірвати угоду з управителем у разі отримання негативного результату опитування співвласників будинку з приводу якості послуг.

Змінимо разом багатоквартирні будинки столиці на краще!

За матеріалами інфографіки Zabeba.li

Добавить комментарий

План діяльності

Гаджимурадов Руслан - голова правління громадської огранізації Перспективи Києва, голова партійної організації партії Удар голосіївського району Гаджимурадов
Руслан Ерзіманович Голова Правління

Завданнями громадської організації «Перспективи Києва» є:

  1. Створення умов для участі жителів Києва у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і Законів України.
  2. Лобіювання економічних інтересів із залучення інвестицій у столицю, зокрема, в капітальне будівництво...
Повний план діяльності
Автобазар
Пам'ятки по АТО

Новини Києва

17 квітня 2024
Архів новин

Найактуальніша проблема Києва сьогодні?

Показати результати