Змінимо разом
   столицю на краще!

А хочеться просто тепла…

Середа, 12 листопада 2014, 11:40
А хочеться просто тепла…

Ще вчора ми тішилися вентилятором, а сьогодні хочеться обійняти батарею. Підвищення оплати за тепло це бажання вгамовує. В той час, як тарифи на обігрів житла підвищуються, кияни шукають способи економити.

Київ - друге місто в Україні з подорожчання тепла. З 15 жовтня - початку опалювального сезону - тарифи розраховуються за новою схемою. Уже зараз доведеться викласти за тепло в квартирі на 40% більше, ніж раніше. В середньому, взимку за обігрів двокімнатної хрущовки доведеться заплатити в майже 500 грн. Чим більше квартира - тим вища оплата, все закономірно. Але справа не обійдеться за малим. До 2017 року тарифи зростуть більш, ніж 60% (див. Інфографіку).

Головним трендом цієї осені по економії тепла стала установка лічильників. Хтось називає це масовою істерією, але ті, хто вже «рахує» тепло стверджують інше. Теплові лічильники дозволяють економити до 30% щомісяця і окупають себе практично за 3-4 роки.

Що отримують мешканці, встановлюючи теплолічильник? Головне - це контроль якості послуги теплопостачання та можливість виставляти власну температуру в залежності від погодних умов та особистого комфорту. Важливо розуміти, що лічильник сам по собі не є економією, він - це можливість економити. Використовувати цю можливість чи переплачувати – вирішувати Вам.

Є два види лічильників - механічні та ультразвукові. Термін служби першого - 4 роки, термін служби другого - 10-12 років. Цінова політика разом з установкою - 3000-5000 грн. - залежно від виробника, ЖЕКу та інших нюансів. Додатково бажано встановити кілька терморегуляторів на кожну батарею - і Вам не треба більше переплачувати за тепло, яке до Вас може не дійти. Вартість такого датчика від 150 грн. Наприклад, в гостьовій кімнаті, якщо там ніхто не проживає, достатньо температури 18 градусів, а в спальні Ви віддаєте перевагу - 22. Отже, Ви платите тільки за витрачене тепло, а не за встановлену норму.

Індивідуальні лічильники тепла (в кожну квартиру) можна встановити тільки в будинках з горизонтальною системою опалення (зазвичай це новобудови). Що ж робити тим, хто проживає в старих будинках, де встановлена вертикальна (стоякова) система опалення?

Теплолічильник варто встановити на весь будинок, а краще на окремий під’їзд. Таким чином, мешканці будуть платити тільки за тепло, яке доходить до будинку, а не обігріває всю теплотрасу. Експерти радять разом з лічильником встановити автоматичний терморегулятор - він збавляє температуру, коли погода на вулиці поліпшується і навпаки. Ціна такого лічильника залежить від діаметра опалювальної труби, а ціна розподіляється між усіма квартирами. Цінова політика – в середньому 15-20 тисяч гривень. Зазвичай, такі лічильники дозволяють економити до 20% і економічно витрачати тепло.

Беручи до уваги бажання і плани міської влади встановлювати регулятори тепла в будинках, економія буде відчутною.
Платіть за те, що споживаєте. Не варто переплачувати за тепло, яке до Вашої квартири може просто не надходити. Теплолічильник завжди правильно рахує тепло, а Ви контролюєте як витрачену теплову енергію, так і якість самої послуги.

Коментар заступника директора департаменту економіки та інвестицій КМДА. Яструбівського Василя Івановича:

“Лічильник дає можливість економити. Мешканець виводить мінімальний режим теплопостачання і у зв’язку із цим споживає стільки тепла, скільки йому потрібно. З іншого боку, теплолічильник дає можливість перекласти витрати із тих, хто встановив лічильники на тих, у кого лічильників немає. Квартирний облік потрібно встановлювати в усіх квартирах будинку – тоді можна говорити про суттєву економію. Показники квартирного лічильника є індикатором розподілу будинкового обліку. Облік повинен бути будинковий”.

Альона Романюк

Добавить комментарий

План діяльності

Гаджимурадов Руслан - голова правління громадської огранізації Перспективи Києва, голова партійної організації партії Удар голосіївського району Гаджимурадов
Руслан Ерзіманович Голова Правління

Завданнями громадської організації «Перспективи Києва» є:

  1. Створення умов для участі жителів Києва у вирішенні питань місцевого значення в межах Конституції і Законів України.
  2. Лобіювання економічних інтересів із залучення інвестицій у столицю, зокрема, в капітальне будівництво...
Повний план діяльності
Автобазар
Пам'ятки по АТО

Новини Києва

18 квітня 2024
Архів новин

Найактуальніша проблема Києва сьогодні?

Показати результати